Köye dönüş projelerinin artırılmasına çağrı yapan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, ”Köye dönüş projelerinin sayısı artırılmalı ve bu projelerin maddelerinin vatandaşı köye çekecek şekilde cazip ayla getirilmeli” dedi.
Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu Genel Başkanı (TESK) Bendevi köye dönüş projelerinin artırılmasına çağrı yaptı. Tarım üretiminin ülke ekonomisine olan katkısının altını çizen Palandöken, ”Ülkemizde her 3 kişiden 1’i tarımsal bir faaliyette bulunuyor. Köye dönüş projelerinin sayısı artırılmalı ve bu projelerin maddelerinin vatandaşı köye çekecek şekilde çekici ülkü getirilmeli. Çünkü tarımsal üretimin ekonomik olarak girdisi koskocoman. Bugün tarımsal üretimde en önemli kalemlerin birçoğunda ithalat yapıyoruz. Bunu ihracata çevirecek güce ve kaynağa sahibiz. Döviz kurlarının yükselmesiyle ithal edilen ürünlerin de fiyatı arttı. Dolayısıyla imalatçı projeler ile desteklenmeli ki üretim artsın” ifadelerini kullandı.
”Hükümetimizin 100 günlük eylem planında kırsal kesimin kalkındırılmasından yerli tohumların ve yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması gibi çoğu kayda değer madde var”
Hayvancılık ilk kez olmak üzere tarımın ülke ekonomisine katkısını iyi değer biçmek gerektiğini gösteren Palandöken, ”Ülkemizin bilhassa kırsal kesimi öncelikli elde etmek üzere doğusundan batısına tarım ve hayvancılığın yapıldığı her bölgesi kıymetli. Bu değerin de destek olarak geri yansıması gerekiyor. Hükümetimizin 100 jurnal eylem planında kırsal kesimin kalkındırılmasından yerli tohumların ve yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması gibi çoğu manâlı madde var. Bu maddelerin bir lahza önce hayata geçmesi ekonomimiz kısa sürede olumlu gelişme sağlaması bakımından önem taşıyor. Çünkü kur artışına emrindeki olarak çiftinin tüm girdi kalemleriyle birlikte maliyeti arttı. Bunun yanı sıra ÖTV fiyatları pompaya yansıdığında mazot fiyatları da ağır bir yük olacaktır” biçiminde konuştu.
”Geçtiğimiz sene sonu itibariyle ülkemizin nüfusu son 10 yılda yüzde 14,4 artarken köy nüfusu yüzde 71 azalarak 6 milyon 49 bin 393’e düştü”
Gençleri tarımsal üretime teşvik etmek ve hali hazırda köyündeki çiftçiyi yerinde yakalamak için projelerin geliştirilmesi gerektiğini vurgulayan Palandöken, “Geçtiğimiz sene sonu itibariyle ülkemizin nüfusu son 10 yılda yüzde 14,4 artarken köy nüfusu ise yüzde 71 azalarak 6 milyon 49 bin 393’e düştü. Bu düşüş tarım ve hayvancılıkta bir düşüşe aracısız etki eder. Bu etkiyi ortadan kaldırmak için de köylüyü, çiftçiyi ve tarımla uğraşan vatandaşı bulunduğu yerde tutmak, özellikle de gençleri genç nüfusu tarımsal bölgelere sürüklemek gerekiyor. Bunun için de köye dönüş projeleri geliştirilerek artırılmalı. 2016 – 2018 yılları aralarında geçerli olacak genç çiftçi destekleme projeleri bundan sonraki yıllar için de yenilenmeli. Bunun yanı sıra, yaş sınırı maddesi olmayan teşvik paketleri de hazırlanmalı. Köyüne dönmek isteyen 50 yaşındaki vatandaşımız da yaş sınırına takılmadan bu yardım paketlerinden faydalanabilmeli. Tarımsal üretimi artıracak her türlü takviye ekonomiye yardım olacaktır. Tarım ve hayvancılıkta dünya üstünde en bereketli topraklara sahibiz. Bunun değerini çakmak için tarımda ithalatı bitirecek üretim seviyesine çıkmalıyız” değerlendirmelerinde bulundu.