Ortodontist hekimler tarafından gerçekleştirilen bir diş tedavi yöntemi olan diş teli tedavisi, düzensiz dizilime sahip dişlerin düzelmesi için hastaya uygulanır.
Diş Teli Tedavisinde Merak Edilenler
Diş teli tedavisinde en çok merak edilen iki konu vardır. Birincisi diş telinin dişte kalma süresi nedir, ikincisi ise güncel diş teli fiyatları nedir ? Öncelikle ilk sorunun cevabını verelim. Diş telinin dişte kalma süresi tamamen dişlerin durumuna ve doktorunuzun görüşüne bağlıdır. O yüzden her diş teli tedavisi gören hastaya verilen standart bir süre bulunmamaktadır. Diş teli tedavisi uygulanmaya başladıktan sonra doktor belirli aralıklarla hastanın dişlerini kontrol eder ve tellerin dişte kalma süresini ona göre belirler.
Diş Teli Fiyatları Nedir ?
Merak edilen ikinci konu ise diş teli fiyatları ile ilgilidir. Sabit bir diş teli fiyatı bulunmadığı gibi, fiyat ilgili tedaviyi veren hastane, poliklinik ya da özel muayehane tarafından belirlenir. Genel itibariyle 4.000 TL’den başlayan diş teli fiyatlarını etkileyen bir başka etken ise hastanın dişlerinin durumu ve uygulanan tedavinin süresidir. O yüzden internette yazılan fiyatlar doktor kontrolünden sonra değişkenlik gösterebilmektedir.
Diş teli tedavisi genel itibariyle ağrısız bir diş tedavi yöntemidir. Fakat bazı durumlarda çekilmesi ya da tedavi edilmesi gereken dişler olmaktadır. Bu tarz durumlarda diş teli tedavisi uygulanmadan önce doktor tarafından uygun görülen, diş telinin takılabilmesi için yapılması gereken diğer tedaviler yapılır.
Diş Telleri Nasıl Takılır ?
Diş tellerinin genelde dişlere takıldığı gibi yanlış bir kanı vardır. Diş telleri dişlere değil, dişlere yapıştırılan ve sadece 2 mm genişliğinde olan braketlere takılır. Bu braketler diş tellerinin itmesiyle dişlere baskı uygular ve dişlerin düzenli ve sıralı olmasını sağlar. Uzun tedavi sürecinde ağrı ya da sancı olmazken, sadece ilk 1 ay diş tellerine ağız yapısının vereceği tepkimeye göre diş etlerinde yaralar ya da sancılar olabilmektedir.
Diş Teli Tedavisine Ne Zaman Başlanmalı ?
Diş teli tedavisi için en uygun yaş aralığı kafa ve ağız gelişiminin devam ettiği ve dişlerin düzletilmesinin de daha kolay olduğu 10-14 yaş aralığıdır.