Koronavirüs salgınında mutasyon, aşı planlamalarını ve tedavi uygulamalarını en çok etkileyen gelişme oldu. Önce İngiltere’de ardından da Güney Afirika’daki salgının mutasyona uğraması, hastalıkta farklı etkiler gösterdi. Bulaşıcılığın artmasına neden olan bu mutasyon virüs, en çok aşı çalışmalarının boşa çıkıp çıkmayacağı tartışmalarını gündeme getirirken, bazı aşı firmaları bunun etkinliğe bir zararı olmayacağını duyurmuştu.
MUTASYONA KARŞI GÜÇLENDİRİLMİŞ AŞI
Konuya ilişkin AstraZeneca için Oxford Üniversitesi’nde aşı çalışmalarının başında bulunan Prof. Dr. Sarah Gilbert, mutasyon geçirmiş koronavirüse karşı güçlendirilmiş bir aşı müjdesi de verdi.
İngiliz medyasına konuşan Gilbert, “Mevcut aşıların mutasyon geçirmiş virüslere karşı etkisi düşük. Vaka sayısını düşüremesek de, aşı ölüm oranları, hastaneye yatışlar ve hastalığın ağır seyrine karşı koruma sağlıyor. Bu sağlık sistemimiz için çok önemli” dedi.
SONBAHARDA KULLANILABİLECEK
Güçlendirilmiş aşıya ilişkin çalışmaların devam ettiğini belirten Gilbert, “Henüz insanları aşılamaya hazır olmasak da, tüm geliştiriciler aynı teknolojik platformu kullandığımız için aşıları hızlıca adapte edebiliyoruz” dedi.
Aşının ne zaman uygulanabileceğine ilişkin de değerlendirmede bulunan Gilbert, Sonbahar aylarında kullanıma hazır olmasını beklediklerini ifade etti.