İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, ABD ile nükleer anlaşmayı tekrar müzakere etmeyeceklerini yineledi.

İran resmi haber ajansı IRNA’ya göre, ABD Başkanı Joe Biden ve İran lideri Ali Hamaney’in anlaşmaya yönelik sözlerinin ardından katıldığı televizyon programında açıklamalarda bulunan Zarif, bu konuda yeniden müzakere masası kurulmasına kapalı olduklarını yeniden kaydetti.

“İRAN NÜKLEER ANLAŞMAYA BAĞLIDIR”

Nükleer anlaşma ile ilgili tüm konuların müzakere edilip sonuçlandığının altını çizen Zarif, “İran nükleer anlaşmaya bağlıdır ve ABD’nin de anlaşmaya dönmesi ile ilgileniyoruz.” dedi.

Eski ABD Başkanı Donald Trump döneminde Washington’un Avrupalı ülkeleri de nükleer anlaşmayı ihlal etmeye zorladığını belirten Zarif, Trump yönetiminin anlaşmadan çekilmesinden bir sene sonra kendilerinin de taahhütlere uymayı azalttıklarını söyledi.

Biden hükümetinin Trump’ın İran politikasını devam ettirip ettirmeyeceğine karar vermesi gerektiğini dile getiren Zarif, “Biden hükümeti henüz ne yapmak istediğine karar vermedi. Sözleri belirsiz ve anlamsız. Açıklamalarını düzeltmek için hala zamanları var.” ifadelerini kullandı.

Biden, CBS kanalına verdiği röportajda “Önce ABD, İran’ı müzakere masasına getirmek için yaptırımları kaldıracak mı?” şeklindeki soruya, “Hayır. Önce onların uranyum zenginleştirmeyi durdurması gerekiyor.” yanıtını vermişti.

İran lideri Ali Hamaney ise anlaşmaya şart koyma hakkının Tahran yönetiminde olduğunu belirterek, ülkesinin nükleer anlaşmadan kaynaklanan taahhütleri yerine getirmesi için önce ABD’nin tüm yaptırımları kaldırmasının kendileri için şart olduğunu açıklamıştı.

 

KAYNAK: AA
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir