Rusya’da zehirlendikten sonra Almanya’da tedavi gören ve daha sonra ülkesine dönen muhalif lider Aleksey Navalny, havalimanında tutuklanmıştı. Navalny’nin serbest bırakılması isteyen destekçileri sokakları karıştırırken, Rus isim 3,5 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

ALEKSEY NAVALNY KİMDİR?

Pek, ABD başta olmak üzere Batı dünyasında “Putin’in en çok korktuğu kişi” olarak lanse edilen Aleksey Navalny kimdir?

ASIL MESLEĞİ AVUKAT OLAN NAVANY, BATI DEĞERLERİNİ SAVUNUYOR

4 Haziran 1976 yılında Rusya’nın Butyn’ kasabasında dünyaya gelen Navanly’nin asıl mesleği avukatlık. Rusya’da hükümetin yolsuzluklarını gündeme getirerek siyasete atılan muhalif isim, “Büyük Rusya”nın yeniden doğuşunun, Batı değerleri üzerine inşa edilmesi gerektiğini savunuyor.

YOLSUZLUKLARI İFŞA EDİNCE YILDIZI PARLADI

Navalny, 2008 yılında Rus devletinin kontrolündeki kamu şirketlerinde sürdürülen politikaları ve yolsuzlukları bir blog ile ifşa edince yıldızı parladı.

GENÇ KİTLEYİ ARKASINDA SÜRÜKLÜYOR

Rusya’da Yolsuzlukla Mücadele Vakfı’nı kuran Navalny, taraftarlarını sosyal medya üzerinden topluyor, daha çok gençlere hitap ediyor.

BİR ÇOK KEZ GÖZALTINA ALINDI

Yıllardır çok sayıda gösteriyi de organize eden Navalny, defalarca gözaltına alındı ve tutuklandı.

PUTİN’E RAKİP OLMASI ENGELLENDİ

2013 yılında Moskova Belediye Başkanlığı için aday olduğunda, arkasında medya desteği olmadan yüzde 27’den fazla oy almasıyla dikkat çekti.

Ancak 2017 yılında Putin’in karşısında başkanlık seçimlerinde aday olması engellendi.

2010 yılında ABD’deki Yale Üniversitesi’nde görev alan Rus muhalif, ana akım Rus medyası tarafından “Batı’nın piyonu” olarak yansıtılıyor.

MÜSLÜMANLARA “HAMAMBÖCEĞİ” DEDİ

Şimdilerde bir kahraman olarak görülen Navalny’nin, Moskova’da belediye seçimleri öncesi yayımlanan bir videoda, Kafkas Müslümanları hamamböceği olarak tanımlıyor: “Hamamböcekleri ayakkabı ile öldürebilir ancak insan türü söz konusu olduğunda, silah kullanmanızı tavsiye ederim.”

GÖÇMENLERE HAKARET ETMİŞTİ

“Bu bizim ülkemiz ve kanımızı emen tüm sahtekârları ortadan kaldırmak bizim görevimiz. Bütün göçmenler diş çürüğü gibidir, Rus halkını yok eder. Kimseyi vurmaya gerek yok, yolumuza kim çıkarsa güçlü bir el ile kavranıp sınır dışı edilmelidir. Tam anlamıyla temizliğe, dezenfeksiyona ihtiyaç var.”

NAVALNY NASIL ZEHİRLENDİ?

Son olarak ağustos ayında zehirlenmesinin ardından Batı ülkelerinin Moskova’ya tepkisi arttı. Almanya’daki tedavisinin ardından ülkesine dönen Navalny’nin yine tutuklanması, binlerce kişinin meydanlara çıkmasına neden oldu.

Rusya’nın Omsk kentinden 20 Ağustos’ta Moskova’ya dönerken uçakta fenalaşan ve zehirlenme şüphesiyle hastaneye kaldırılan muhalif lider Alexsey Navalny, 22 Ağustos’ta tedavisi için Almanya’nın başkenti Berlin’e getirilmişti. Berlin’deki Charite Hastanesi 24 Ağustos’ta Navalny’nin zehirlendiğine dair bulgulara rastlandığını açıklamıştı. Açıklamanın ardından Rusya İçişleri Bakanlığının Sibirya Federal Bölgesi’ne bağlı Ulaştırma Servisi 27 Ağustos’ta olayla ilgili ön soruşturma başlatmış, ilk incelemede zehirlenmeye dair bir kanıt bulunmadığı ifade edilmişti. 2 Eylül’de ise Navalny’nin kan örneklerinde Novichok ile zehirlendiğine dair “kesin kanıtlar” bulunduğu belirtilmişti. Navalny’nin ailesi ise Rus muhalifin zehirlenmesinden Rusya’nın sorumlu olduğunu savunmuş ancak Kremlin Sarayı iddiaları yalanlamıştı.

KAYNAK: HABER7
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir