Son dönemde kişisel verilerin gizliliği, WhatsApp sözleşmesiyle yeniden gündemde. Adeta ‘dayatma karar’ nedeniyle çok sayıda kullanıcı başka uygulamalara yöneldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere birçok siyasi de Telegram kanalı açtı. 

NG Araştırma, yaşanan gelişmelerden sonra kullanıcılara bir dizi soru yöneltti. Verilerin kullanılması, WhatsApp’a alternatif programların kullanımı, konum bilgilerine erişim ve arama motorlarına ilişkin sorulara dikkati çeken yanıtlar geldi. 

VERİLERİN REKLAMDA KULLANIMI

Sorulardan ilki, “Verilerinin reklam kampanyalarında kullanılmasına izin verir misin?” oldu. Araştırmaya katılanlardan yüzde 50’si ‘hayır’ dedi. 

Katılımcılardan yüzde 15’i ise verilerinin reklam amaçlı kullanmasını sorun olarak görmediğini belirtti. Yüzde 35’lik bir kesimse ‘bazen kullanılabilir’ dedi. 

“WHATSAPP KULLANMAM” DİYENLER YÜZDE 40

WhatsApp’ın kullanıcılara sunduğu sözleşme çok tartışıldı. Birçok kullanıcı uygulamayı sildi ve alternatiflere yöneldi. Katılımcılara, “WhatsApp uygulamasını kullanmaya devam edecek misin?” sorusu soruldu. 

10 kişiden 4’ü henüz karar vermediğini, kalan 4’ü ise WhatsApp’ı kullanmayacağını ifade etti. 

WHATSAPP TERCİHİNİN SEBEPLERİ

WhatsApp’ı kullanmaya devam edeceklerden yüzde 25’i kararına gerekçe olarak ‘alışkın olmasını’ gösterdi. Yüzde 23, “Herkes WhatsApp kullandığı için kullanacağım” dedi. Yine yüzde 23’lük bir kesim, “WhatsApp’ı silmenin veri gizliliğinde çözüm olacağını” düşünmüyor. Alternatif uygulamaya beğenmeyenlerin ve iş gereği kullanmaya devam edeceklerin oranı yüzde 13. 

Alternatif uygulamalara güvenmediği için WhatsApp kullanmaya devam edeceğini belirtenlerin oranı ise yüzde 6’da kaldı. Yüzde 1’i ise farklı gerekçeler gösterdi. 

WHATSAPP’TAN ÇIKMA NEDENİ

Katılımcılara “WhatsApp kullanmayı bırakmanda ne etkili oldu?” sorusu da soruldu. Güvenilirlik konusunda hassas olan veya gizlilik hakkına önem veren insanlar, WhatsApp’ın uygulayabileceği karardan sonra artık uygulamayı kullanmayacağını belirtti.

Diğer katılımcılar ise farklı uygulamaları güvenli bulduklarını ifade etti. 

KONUM BİLGİLERİNE ERİŞİM

Bir başka önemli konu ise konum bilgilerine erişim. 

Her 10 kişiden 6’sı sadece uygulamayı kullanırken konum bilgilerini açık tutuyor. 10 kişiden 1’i her zaman izin verirken, 3’ü hiçbir zaman izin vermiyor. 

ALTERNATİF TELEGRAM VE BİP

En çok merak edilen sorulardan biri de hangi uygulamanın WhatsApp’ı alternatif olacağı.

KULLANICILAR GOOGLE’A GÜVENİYOR MU?

Katılımcılara, “Google’ın, verilerini reklam gösterimlerinde kullandığını biliyor musun?” sorusu da soruldu. Yüzde 52’si, Google’ın kişisel verileri reklam gösteriminde kullandığını bilmiyor. 

Google’ın veri politikasından haberdar olanların yüzde 63’ü, arama motorunu kullanmaya devam edeceğini belirtti. 

Verilerin reklam amaçlı kullanılması politikasında Google, WhatsApp’a benzer bir yol izlerken, Google’ı kullanmaya devam edeceklerin oranının çok daha yüksek olması dikkati çekti. Bu kararı belirten katılımcılara nedenleri soruldu.

Katılımcılara Google’ın alternatiflerinden hangilerini bildiği de soruldu. En çok bilinen uygulamalar Yandex ve Yaani. 

Google kullanmayan katılımcılar arasından her 10 kişiden 5’i Yandex’i kullanıyor. Yandex’i yerli arama motoru Yaani takip ediyor. 

Listenin devamında ise sırasıyla Yahoo, Duckduckgo, Bing ve diğer arama motorları var.

KAYNAK: HABER7
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir