1. Haberler
  2. Ankara
  3. Bakan Ersoy’dan öğretmenlere müze müjdesi

Bakan Ersoy’dan öğretmenlere müze müjdesi

Bakan Ersoy'dan öğretmenlere müze müjdesi
Bakan Ersoy'dan öğretmenlere müze müjdesi
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “24 Kasım Öğretmenler Günü’nden itibaren biz bir hediye saptamak istiyoruz. 24 Kasım’dan itibaren bundan böyle öğretmenlerimiz Türkiye Cumhuriyeti Kültür Bakanlığına emrindeki müzelere ücretsiz giriş yapabilecekler” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un katılımlarıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Ulusal Eğitim Bakanlığı arasında “Mesleki Eğitimin Güçlendirilmesi Meslek Birliği Protokolü” imzalandı. MEB Başöğretmen Salonunda düzenlenen imza töreninde konuşan Ulusal Eğitim Bakanı Selçuk, önemli olmanın ötesinde çok değerli bir işe imza attıklarını belirterek, “Çünkü hep meslek liseleri konusunda ama 15 Ekim’de MEB’in açıklayacağı bir vizyon belgesinde de esas konulardan bir tanesine meslek lisesi meselesi. Bugün de buna dair bir adım atıyoruz. Türkiye’nin lüzum turizm gerekse kültürü açısından iş liseleriyle temas içinde son derece kıymetli bir girişimde bulunuyoruz. Bu konuda Kültür ve Turizm Bakanlığına müteşekkirim. Bu konunun meslek lisesiyle ilgili olması müzeyle ilgili olması öğretmenlerimizle ilgili olması değerini fazla fazla artırıyor. İşbaşında eğitime öğretmenlerin çok daha başvuru formu temelli çalışmalara yönetilmesine çocuklarımızın çok daha fazla işbaşı eğitimle aleyhinde karşıya kalmasını sağlayan bir inşa laf konusu olacak. İşin bir başka boyutu da geleneksel Türk el sanatlarıyla ilgili. Bu konu son derece önemli. Çünkü Türkiye’de şimdiye değin geleneksel Türk sanatları konusunda herhangi bir mektep açılmamış bu ilk olacak. Bu okulunda Türk sanat tarihi açısından ve bu sanat kollarının el sanatlarının ve diğer geleneksel sanatların geleceğe aktarılması konusunda fazla özel bir girişim. MEB açısından çok değerli olan bu mesleki eğitim konusu bugün turizm liseleri örneğiyle taçlanıyor ve bu çerçevede de iş lisesine verdiğimiz önemin ilk nişanesini paylaşma fırsatımız olmuş oluyor” ifadelerini kullandı.

“20 Nisan ile 20 Ekim aralarında o programa katılan turizm meslek lisesi öğrencileri eğitimlerini partner otellerde yapacaklar”

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ise yeni turizm iş liselerini şöyle anlattı:

“Hazırlık+3 yıl sıradan okuma müfredatı olacak. Hazırlıklar İngilizce ve Rusça mecbur lisan oluyor. Daha sonraki yıllarda Almanca, Fransızca, Arapça ve Çince seçmeli olacak. Turizm iş lisesinden mezun olan bir öğrenci minimum iki lisanı , bir lisanı da yeterli derecede öğrenmiş olacak. Türkiye’de turizmin en büyük sıkıntılarından biri sezonsal turizm yapıyor olmamız. Bunu tüm 12 avuç içi dağıtmak için birçok proje hazırlıyoruz. Bunları da ilerleyen aylarda paylaşacağız. Barbar tabirle bir taşla iki kuş vuracak bir sistem geliştirdik Ulusal Eğitim Bakanlığı ile. 20 Nisan ile 20 Ekim arasında o programa katılan turizm iş lisesi öğrencileri eğitimlerini partner otellerde yapacaklar. Programa katılan her turizm lisesini bir partner otelle eşleştiriyoruz büyük zincir otellerle. Müfredatın uygulanma dönemini değiştiriyoruz. Yaz tatillerini kışın kullanıyorlar. 20 Nisan-20 Ekim arasında eğitimlerini anlaşmalı olan otelde yapıyorlar. Burada bir takım şartlarımız var. Partner otel almak kolay değil. Öğrencilerin yatacağı yerleri 3 birey almak kaydıyla düzgün lojmanları ayarlıyor. Hocaların yatacağı yerleri, arada eğitim alacakları salonlara kadar partner oteller kadar karşılanıyor. 20 Nisan-20 Ekim aralarında eğer hazırlık sınıfı öğrencisiyse bir stajyer maaşı alıyor. Lise 1 öğrencisiyse stajyer maaşı çarpı 1.25, lise 2 öğrencisiyse stajyer maaşı çarpı 1.5 alıyor, lise son derslik öğrencisiyse çarpı 1.75 alıyor. Bu öğrenciler bizim için kıymetli. Kışında yeniden bu partner otelin yöneticileri müfredata yerinde bir şekilde derslere yardım olarak giriyorlar. Oteller kapalı iken üstteki düzey yöneticiler boş yere çıkıyor ve mesleki eğitimin bir parçası olarak onlarda eğitime devam ediyorlar kışın. En büyük sıkıntımız bizim sektörde maalesef öğrencilere gençlerimize turizmi sektör olarak kabul ettirmekte zorlanıyorduk. Şimdi bu eğitimi lise çağında başlatıyoruz. Lise çağından itibaren daha 16-17 yaşına gelmiş bir çocuk çok ciddi paralar kazanmaya başlayacak. Sıradan stajyer maaşını fazlasıyla alacak. O şekilde yönetmeliğe koşul koşacağız. Kalacağı yerden aldığı otel eğitimine kadar Ulusal Eğitim Bakanlığı ve bizde birebir takibini yapıyoruz. Buradan mezun olan arkadaşlar üniversite eğitimi alırsa iyi olur lakin üniversite eğitimine bile ihtiyacı olmayacak. Biz şu anda fiyatı yüksek otellerimizde özellikle gastronomi dalında yönetici birçok dalda idareci maalesef ithal ediyoruz. Türkiye olarak gerçekten iddialıysak nitelikli turizmde kendi insan kaynakları starlarımızı meydana getirmek zorundayız. Geleceğin genel müdürleri, geleceğin müdürleri bu turizm iş liselerinden kolej statüsündeki turizm meslek liselerinden mezun olacaklar. Biz bu mezunları verdikten bir vakit daha sonra biz artık insan ihraç eden bir ülke konumuna geleceğiz. Turizm sektöründe insan ihraç eden ülke konumuna geleceğiz. O süre hedeflerimizi çok daha basit yakalayacağız.”

“24 Kasım’dan itibaren öğretmenlerimiz müzelere ücretsiz antre yapabilecekler”

“Müzeleri sevdirmemiz lüzumlu” diyen Ersoy, “Ulusal Eğitim Bakanlığımız bize yardım veriyor. Seçmeli müze dersleri sayısını artırıyor. Bizde belli başlı müzelerimizde onların ders görebilecekleri sınıflarla gerekli ortamı Müzeden Sorumlu Bakan Yardımcımın önderliğinde hazırlayacağız. Öğrencilere sevdirmenin yolu öğretmenlerden geçiyor. Biz özür diliyoruz Bakanlık olarak bugüne değin atlamışız bu konuyu. 24 Kasım Öğretmenler Günü’nden itibaren biz bir armağan tahsis etmek istiyoruz. 24 Kasım’dan itibaren gerekli altı yapı yazılımları düzenleteceğiz ve o tarihten itibaren bundan böyle öğretmenlerimiz Türkiye Cumhuriyeti Kültür Bakanlığına yan müzelere bedava giriş yapabilecekler” açıklamasında bulundu.

“Geleneksel Türk Sanatları Meslek Lisesi kurulacak”

Konuşmaların ardından Bakan Ersoy ve Bakan Selçuk Mesleki Eğitimin Güçlendirilmesi İşbirliği Protokolü’nü imzaladı.

Milli Eğitim Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında gerçekleştirilen iş birliği protokolüyle meslek liselerinin turizm programları yeniden yapılandırılacak, Geleneksel Türk Sanatları Iş Lisesi kurulacak ve tüm ortaöğretim kurumlarında müze eğitimi seçmeli ders olarak okutulacak.

0
joy
Joy
0
cong_
Cong.
0
loved
Loved
0
surprised
Surprised
0
unliked
Unliked
0
mad
Mad
Bakan Ersoy’dan öğretmenlere müze müjdesi
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir