BOTAŞ, 2027’den itibaren 10 yıllık dönem için yılda yaklaşık 4 milyar metreküpe (bcm) doğalgaza karşılık gelen sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) alımı için Shell ile anlaşma yaptı.
Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar, Ankara’da düzenlenen basın toplantısında uzun dönemli LNG alım anlaşması kapsamında Shell’in yılda 40 adet LNG kargosu teslim edeceğini ifade etti.
Anlaşmanın sadece Türkiye değil, Avrupa terminallerine de boşaltım yapma opsiyonlarına sahip olduğuna dikkat çeken Bayraktar, “Bu anlaşma iki şirket arasında sadece bir alım-satım işleminin ötesinde, dolum limanından teslim alma ve Avrupa terminallerine boşaltım yapma gibi opsiyonları ile bölgesel ve küresel ilave ticaret imkanları sunması bakımından ayrıca bir farklılığa ve değere sahip” dedi.
Bayraktar, geçen yıl yaklaşık 50 bcm doğalgaz tüketen Türkiye’nin sahip olduğu altyapı ile yılda 70-80 bcm gaz arzı sağlayabildiğine dikkat çekerek, “İhtiyacımızın üzerindeki doğalgazı bu güçlü altyapıyla, Avrupa’ya uzanan boru hatlarımızla ihraç etme imkanımız var… Türkiye artık kendi gazını üreten, tedarik kaynaklarını çeşitlendiren, güçlü altyapısı ile ihracat yapabilen, Avrupa’nın ve bölgesinin arz güvenliğine katkı sağlayan doğalgaz merkezi olma yolunda hızla ilerleyen bir ülke konumundadır” dedi.
GEÇEN YIL NEREDEYSE HEPSİNİ İTHAL ETMİŞTİK
Sakarya gaz sahasının başlayan üretime rağmen geçen yıl tükettiği 50,5 bcm doğalgazın neredeyse tamamını ithal eden Türkiye, bunu boru hatları ve tankerle taşınan LNG ile yapıyor. Türkiye geçen yıl tükettiği 50,5 milyar m3 (bcm) doğalgazın 14,3 bcm’ini, yani yüzde 28,3’ünü LNG olarak ithal etti.
LNG ile sağlanan gaz arzı ülkenin öz tüketimi dışında, Avrupa ülkeleri için gaz arz merkezlerinden biri olmayı amaçlayan Ankara için kritik önem taşıyan bir altyapı haline geldi.
Ankara son yıllarda boru hattı anlaşmalarını uzatırken LNG kontratlarını da daha uzun vadeli hale getirmeye başladı.
BOTAŞ mayıs ayında başlıca petrol ve doğalgaz üreticilerinden ExxonMobil ile 10 yıl süreli LNG alım anlaşması yapmıştı.
Anlaşma kapsamında BOTAŞ, ExxonMobil’den yılda 2,5 milyon tona kadar, yani yaklaşık 3,5 bcm doğalgaza karşılık gelecek tutarda LNG satın alacak.
Toplam beş gazlaştırma tesisi ile yaygın bir LNG altyapısına sahip olan Türkiye, Reuters hesaplamalarına göre günde yaklaşık 0,16 bcm LNG gazlaştırma kapasitesiyle ihtiyaç duyulması halinde ulusal tüketimin büyük bölümünü boru gazı yerine sıvılaştırılmış gaz ile karşılayacak esnekliğine sahip.