Katma Değer Vergisi, bir malın veya hizmetin üzerinde oluşan ve devlete ödenmekle yükümlü olan KDV türüdür. %1, %8 ve %18’lik dilimler halinde ürüne göre değişen oranlara sahip olan KDV, bazı durumlarda iade olarak alınabilmektedir. Katma Değer Vergisi üzerinden iade alınması aslında daha düşük vergi ödenmesini de kolaylaştırmaktadır. KDV iadesi nedir sorusuna verilebilecek en basit yanıt ise bir ürün veya hizmetin alımı esnasında ödenen vergiyi satış yapıldığı esnada kullanmayı sağlamaktadır. Bu durumda da bir ürün için hem alım esnasında hem de satış esnasında KDV ödenmesinin önüne geçilmektedir.
Devlet tarafından vergi üzerinde gerçekleştirilen teşvikler arasında yer alan Katma Değer Vergisi iadesi talep edebilmek için kullanılabilecek iki yöntem bulunmaktadır. Günümüzde en çok kullanılan ve zahmetsiz olduğu belirtilen “ İnternet Vergi Dairesi “ üzerinden iade talebi oluşturmaktır. Şirket veya işletme bilgileri ile giriş yapıldıktan sonra kısa yollar menüsünde bulunan KDV iade talebi bölümünden işlemlerinizi seçerek KDV iadesi talebinde bulunabilirsiniz. İnternet üzerinde vergi dairesi üyeliği bulunmayan şirketler ise fiziksel olarak bağlı bulunduğu vergi dairesine giderek bu işlemleri gerçekleştirebilmektedir.
KDV iadesi alırken bazı şartlar da bulunmaktadır. Zamanaşımı konusunda sıkıntı yaşanmaması için talep edilebilecek iade işlemlerinin en fazla aynı takvim yılı içerisindeki işlemlerde ibaret olması gerektiği belirtilmektedir. Yani geçmiş yıllara ait işlemler için miktar ne olursa olsun iade işlemi talebi yapılması mümkün değildir. Katma Değer Vergisi üzerinden iade talepleri oluşturularak şirketlerin ve işletmelerin ekstra olarak vergi ödemesinin önüne geçilmektedir.