Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi TCG Anadolu’nun (L400), Türk Deniz Kuvvetlerine katılma zamanı yaklaştıkça gemiye uçak konuşlandırma gereği daha çok dillendirilmeye başlandı.

ABD, S-400 alımı sebebiyle Türkiye’yi F-35 programında çıkarmış ve bizim için üretilen jetler de Amerikan Hava Kuvvetleri’ne verilmişti.

TCG ANADOLU’YA HER DONANMA UÇAĞI KONUŞLANDIRILAMIYOR

Türkiye, F-35’lerin “B” yani donanma versiyonu için, kısa kalkış-inişe ve dikey kalkış-inişe müsait TCG Anadolu’yu üretmeye başlamıştı. Ancak F-35’lerin gelmeyecek olması (şimdilik), kısa piste sahip bu gemiye hangi uçakların konuşlandırılacağı tartışmasını başlatmıştı. Geminin üretim mantalitesi düşünüldüğünde herhangi bir donanma uçağının direkt konuşlandırılması mümkün değil.

YAYCI’NIN SÖZLERİ YUNAN BASININDA GÜNDEM OLDU

Müstafi Tümamiral Cihat Yaycı, geçtiğimiz günlerde Defence Türk’e konuşmuş ve “Bizim mutlaka TCG Anadolu gemimize uçak konuşlandırmamız lazım” demişti.

YUNAN BASINI: TÜRKLER İHA’LARLA YETİNMEYECEK GİBİ

Yaycı’nın sözleri sonrası Yunan basını gözünü tekrar bu gemiye çevirdi. F-35’lerin alternatifi olarak Harrierları gösteren Yunan Defence.net sitesi, “Görünüşe göre Türkler TCG Anadolu’da savaş uçağı konuşlandırma planlarından vazgeçmemiş. T-FX programının yeni nesil Türk savaşçısı gelene kadar İHA’larla yetinmeyecek gibi görünüyorlar” yorumunu yaptı.

YUNAN BASINI: HARRIERLAR, TÜRK İHA VE SİHA’LARIYLA ÇALIŞABİLMESİ İÇİN MODERNİZE EDİLECEK

Yaycı’nın sözlerini hatırlatan Yunan sitesi, “Türk amirale göre, Türkiye’nin İtalyan Harrierlarını tedarik etmesi hayati önem taşıyor. Harrierlar, TCG Anadolu’ya konuşlandırılacak Bayraktar TB2 ve Akıncı ile birlikte çalışabilmek için modernize edilecek” ifadelerini kullandı.

KAYNAK: HABER7
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir