TŞOF Başkanı Apaydın: “Devlet yaşlılar için gezgin başına ödeme yapmalı”
TŞOF Başkanı Apaydın: “Devlet yaşlılar için gezgin başına ödeme yapmalı”

Otobüs başına aylık olarak verilen ve şehirlere kadar değişim gösteren 800-1000 ve bin 300 liralık devlet desteği piyasa koşullarına göre artırılmalı” dedi.

Halk otobüslerindeki bedava yolcular için bahşedilen desteğin piyasa şartlarına kadar artırılması gerektiğini bildiren Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, “Ücretsiz taşınan yolcular için özel halk otobüslerine devlet desteğinin verilmeye başlandığı 2016 yılından bu yandan akaryakıt fiyatları yüzde 80 arttı. Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği 2016 yılının Ocak ayında Ankara’da mazotun litre fiyatı 3,52, İstanbul’da 3,47 seviyesinde idi. Bugün ise Ankara’da 6,36, İstanbul’da ise 6,30’dan satılıyor. Fakat ırk otobüslerine verilen devlet desteği ilk iki sene hiç artırılmadı. Üçüncü yıla girerken ise yüzde 30 oranında artırıldı. Bundan iki yıl önce tek haneli enflasyon varken, şimdi enflasyon rakamları çift haneye çıktı. Kredi faizleri yüzde 50 oranında çoğalma gösterdi. Personel maliyetleri, yedek parça fiyatları, tamir bakım masrafları gibi girdilerin artmasından dolayı ırk otobüsçü esnafımız enflasyona karşısında direniyor” diye konuştu.

Halk otobüslerine bahşedilen desteğin maliyetleri karşılamadığını gösteren Apaydın, “Bilhassa İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerin merkezi yerlerinde etkinlik gösteren ırk otobüsçü esnafımız günde binlerce ücretsiz yolcu taşıyor. Ancak günde 100 kişi içeren otobüs ile bin kişi taşıyan otobüs aynı desteği alıyor. Bu haksız durumun ortadan kalkması için taşınan ücretsiz yolcu sayısına kadar destek verilmeli. Bu ücretler kişi başına aktüel hesaplanırsa sorun yaşanmaz ve esnafımızın mağduriyeti ortadan kalkar. Ulus görevi üstlenen ahali otobüsçü esnafı enflasyona direnirken, KDV muafiyeti, yakacak indirimi ve benzeri teşvikleri bekliyor” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir