Nedir arkadaş bu Çorum’un sizden çektiği? Şimdi de Çorum’u gezegenin karasal alanının merkezi ilan ettiler. Daha da fenası, yerli basın ve haber siteleri sorgulamadan bu sahte haberin üzerine atlama gafletine düştüler. Öyle de güzel sallamışlar ki, işin aslını öğrenmemiz iki dakikamızı aldı, normalde bir dakika sürerdi.

Geçen günlerde gezegende bulunan karasal alan yüzey bilgileri üzerinde yapılan bir araştırmaya göre daha önce Kudüs ve bir başka görüşe bakılacak olursa Giza Piramitleri olduğu iddia edilen coğrafi merkezin yeni hesaplamalara göre Çorum olduğu, hem de güya Google tarafından duyurulmuş(!)

İşin içerisine Google’ın ismi ve sahte bir Wikipedia sayfası da dahil olunca, bizim leblebi beyinli haber siteleri de işin aslını astarını araştırmadan bu söylemin üzerine atlamışlar. Başta Çorumlular olmak üzere herkese kötü haberlerimiz var, biri sizi fena kandırdı arkadaşlar.

Olayı araştırmaya başladığımızda, bir Wikipedia sayfasının referans olarak gösterildiğine tanık olduk. Wikipedia’nın İngilizce olan sürümü Türkçe olana göre çok daha güvenilir olmakla birlikte, bunu bilen bir uyanık sahte bilgiyi yaymak için İngilizce sürümü trollemeyi akıl etmiş gibi görünüyor.

https://en.wikipedia.org/wiki/Geographical_centre_of_Earth

GÜVENİLMEZ KAYNAK

Bu sayfa geçmişte hazırlanmış olsa da, en altta 14 Haziran 2016 tarihinde, yani bu yazıya göre en son dün değiştirildiğini açıkça belirtiyor. Vatandaş da yalan habere nasıl meraklıysa, dün ortaya atılan bir yalan 24 saat içerisinde tüm ülke genelinde konuşulur olmuş. Aslında bu iddia 5 ay önce dile getirilmiş, çünkü bu konuda Yahoo’nun soru cevap sitesinde ‘Hakan’ mahlasını kullanan bir şahıs konuya dair soru yönelten bir kişiye ‘Çorum’ yanıtını vermiş ve kaynak olarak Holger Isenberg adlı bir komplo teorisyenini göstermiş.

Uyanığın biri girmiş Wikipedia’da konuyla ilgili bir sayfaya, yazının alt kısmına iki yeni satır eklemiş, satırların sonuna da güya kaynak göstermiş fakat öncelikle kaynakların yanında parantez içerisinde (unreliable source), yani ‘güvenilmez kaynak’ yazıyor.

Sayfanın altında bakıyoruz, bu kaynak neymiş diye?

Isenberg, Holger (2003-10-13). “Giza, Center of Earth”.[unreliable source?]

Linke tıkladığımızda karşımıza ne çıkıyor peki?

http://mars-news.de/pyramids/gizacenter/, adlı bir sayfa. Sayfa bütünüyle boş, uzantısını silerek asıl sayfaya girdiğimiz zaman ise, Mars gezegeninde piramitler ve insan yüzü şeklinde devasa bir yapı olduğunu iddia eden, yalanlar ile dolu bir komplo teorisi sitesi çıkıyor.

PERDE ARKASI

İyi de bu site ile Çorum’un alakası ne? Wikipedia boşuna “güvenilmez kaynak” dememiş.

Wikipedia, kullanıcıları tarafından içerik sağlanan bir sayfadır ve ufak bir gayret ile içeriklerin değiştirilmeleri pek ala mümkündür. Eğer konu ciddi bir mesele ise birileri hemen bu değişikliği kontrol eder ve trolleme girişimi uzun sürmez, ancak bu tarz kıyıda köşede kalmış sayfalarda trollük yapmak çok daha kolay. Wikipedia’nın en büyük sıkıntılarından biri de bu tip eylemler gerçekleştiren insanlardır. Bu sebeple trol kavramı Wikipedia’da kendi sayfa içeriklerini bozan insanları tanımlamak için kullanılır.

Uyanığın biri açmış Google Earth’te Çorum’un üzerine bir işaret koymuş, bu görüntünün bir çıktısını alıp sayfaya eklemiş, bu sayede haber sitelerimiz için Çorum’un bu “güzide konumu” Google tarafından açıklanmış olarak kabul görmüş(!)

Çoğu site bu bilgiyi “Dünyanın Merkezi” olarak aktarmış, yahu arkadaş, öyle bir şey olsa Çorum’un ekvator çizgisinde yer alması gerekmez miydi? Bizim millet de küre nedir bilmiyorlar herhalde, atlamışlar haberin üzerine.

Hadi bir kısmı coğrafi alanın merkezi demiş, bu söylemle gezegen üzerinde bulunan karasal alanın merkezi demek istiyorlar.

Andrew J. Woods’un “The Centre of the Earth” adlı 1973 tarihli kitabı bu konuda gösterilen bir öteki kaynak. Amazon’a girdim kitabı buldum, kitap Institute Creation Research, yani dini bir kurum olan ve evrimi değil yaratılış fikrini destekleyen, Yaratılış Araştırma Enstitüsü sponsorluğunda sipariş ile yazdırılmış bir kitap, Tevrat ve İncil’de geçen bazı söylemleri güya ispat etmek üzere hazırlanmış ve hiç bir bilimsel geçerliliği olmayan, bilakis olumsuz yorumlara konu olan bir kitaptan ibaret. Ama bu konu da önemli, peki neden?

Bu yaratılışçıların kitabı yazdırmaktaki gerçek amaçları, Nuh Tufanı ve Ağrı Dağı efsanesini güya ispatlamak. Tamam da Çorum nerede, Ağrı Dağı nerede diyeceksiniz. Hemen açıklayalım;

Yaratılışçılar diyorlar ki bu 39,34 olarak verilen koordinatlar Ankara yakınlarında bir yeri işaret ediyor ki bu Ağrı Dağı ile aynı enlemdedir, bu konum aynı zamanda Kudüs ile aynı boylamdadır. Al işte sana Nuh Tufanı ve Ağrı Dağı efsanesini ispat ettiler. Bunların kafa böyle çalışıyor işte ne yapacaksın? Bunlara inanan da kendi derdine yansın.

Bakın tam olarak aynı çizgi üzerinde bile değiller, ama bu enlem boylam dedikleri hadise dörtgen alanlardan oluşuyor ya, o dörtgen alanlar içerisinde bir yerlerde olmaları bu insanlara yeterli gelmiş. Yoksa verdikleri koordinattan aşağıya bir çizgi çektiğinde değil Kudüs’e denk gelmek, İsrail’in güney sınırının bitiş noktasına ancak denk geliyor.

İlk olarak Reddit gibi hali hazırda yaygın şekilde insanları trollemek için kullanılan güvenilmez içeriklere sahip bir siteden yayılan bu sahte haber, CnnTürk, Cumhuriyet, Hürriyet, Milliyet, Mynet ve daha nice haber sitesinin sayfasında kendisine “Google tarafından duyuruldu” diye yer bulmuş ve olayın ne kadar ciddi ve güzel bir haber olduğu da uzun uzadıya açıklanmış.

Bizce siz haberciliği bırakın ve leblebi satın.

Google’ın bu tarz bir duyuru yaptığına dair en ufak bir ispat yok! Ancak “Google duyurdu” demek için ellerindeki yegane materyal, Google haritası üzerinde Çorum’un işaretlendiği bir görsel, kaldı ki bu görseli her isteyen hazırlayabilir.

ODATV FARKI

Peki, neresi bu gezegen yüzeyinin coğrafi merkez noktası diye sormak isterseniz, bu konuyu da araştırdık. Öncelikle şunu kabul etmek gerekir; küre şeklindeki bir cismin üzerinde herhangi bir noktayı merkez olarak adlandırmaya çalışmak gülünç olmaktan öteye gitmez, bu sebeple Mekke’yi merkez olarak iddia eden Müslümanlar, Kudüs’ü merkez ilan eden Yahudiler ve Çorum’u merkez ilan eden leblebi beyinliler bütünüyle yanılıyorlar.

Greenwich hazırlanan enlem ve boylam hesaplarına göre sıfır noktasıdır. Ancak bu dahi Greenwich’in merkezde olduğunu iddia etmemizi gerektirmez.

Bir öteki iddia, bilgisayar hesaplamalarına göre dünyanın kitle merkezi olarak Romanya’da bir yeri işaret etmektedir. Linkini vermekte olduğum sayfada bu konuyla ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz, artık “güvenilirdir / değildir”, ben bir şey demiyorum. Nasıl olsa çoğunuz sahte haberlere inanmayı tercih edeceksiniz.

http://gis.stackexchange.com/questions/83022/what-is-centroid-of-all-lands-of-earth

Soracak olursanız; gezegenin merkezi, insanların baskı altında yaşamadıkları, birbirlerini boğazlamadıkları, her ay bombaların patlamadığı, gelir dağılımının adilane olduğu, mümkün mertebe demokratik kuralların geçerli oldukları ve saçma sapan argümanlar ile bireylerin beyinlerinin yıkanmadığı yer neresi ise orasıdır.

İşte size Odatv farkı.

Şıvan Okçuoğlu

Kaynak: odatv

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir